7
Iul
2012

Mesaj către Învăţământ

VN:F [1.9.22_1171]
Dă o notă
Rating: 10.0/10 (6 votes cast)

Astăzi am tot văzut pe Internet o scrisoare a unui tânăr de seama mea către Ministerul Învăţământului. Nu doresc să îi comentez scrisoarea, ci doar să afirm că în mare parte îi dau dreptate. Unde nu îi dau eu dreptate este că liceenii sunt numiţi “etnobotanişti” pe bună dreptate, deoarece ei consumă aşa ceva fără ca cineva să îi oblige, mai ales Ministerul Învăţământului.

Acum vorbesc din perspectiva unui absolvent de liceu ce anul acesta a dat Bac-ul. Recunosc de la început că nu m-am omorât deloc cu învăţatul pentru acest examen, iar asta se vede. Dar, în ciuda acestui fapt, din ce am tot văzut în ultimii ani, şi comparând cu restul Europei, ţara noastră are printre cei mai mulţi analfabeţi şi inculţi, situându-ne la coadă.
Cum vreţi voi, “dragi” parlamentari, senatori, miniştri, preşedinţi, oameni, să fim vorbiţi de bine când de fapt noi nici sistemul de Învăţământ nu îl avem cât de cât ok ? Încep a menţiona doar ce am observat pe parcursul a celor patru ani de liceu, şi anume faptul că este foartă multă materie, mare parte din ea fiindu-ne inutilă. De ce nu ne învăţaţi exact ce ne trebuie când e vorba de cultură generală şi ceea ce ne trebuie la practică în viaţă ? De ce ne umpleţi cu materie veche, pe care nimeni nu o mai utilizează în prezent, iar în viitor clar nu va fi utilizată ? De ce ne faceţi să ne ducem la şcoală cu frică şi cu dispreţ, pe când alţii se duc de fericire ? Da, ştiu, aici e vorba şi de mentalitatea noastră ca popor, dar vă zic eu, dacă aţi elimita din meterie şi aţi face mult mai aerisită programa şcolară, mulţi nu ar mai chiuli de frica de a nu rămâne corigenţi.
Eu unul nu m-am omorât cu învăţatul pentru că în mare parte mă încurcam în materie, mai ales la matematică, unde mai tot timpul am avut probleme. Recunosc şi că dacă eram mult mai atent la ore şi făceam zilnic măcar 3-4 exerciţii, stăteam mai bine. Dar, totul porneşte de la psihic. Dacă psihicul unui adolescent normal defineşte de la început învăţatul ca fiind o mare povară, şi ceva care îi dă stări de somnolenţă şi dureri de cap, el este din start descurajat. Dacă apoi încearcă totuşi să înveţe şi vede că definiţia psihicului se cam adevereşte, este încă un motiv bun ca să lase învăţatul deoparte, gândind “lasă, văd eu, mă descurc”. “Dragi” miniştri şi parlamentari, dacă dvs. aţi aplica una din metodele din alte ţări cu un Învăţământ pus bine la punct şi ne-aţi simplifica şi aerisi materia, vă garantez că măcar 15% din elevi şi liceeni vor avea note mult mai bune.

Cei de vârsta mea, majoritatea, gândesc că de ce ar învăţa ceva care nu îi va fi de folos în viaţă şi care îi devine o povară ? Nu mai bine ar face ceva şi ar învăţa ceva care îi va ajuta în ceea ce vor dori să facă în viitor ? Mulţi acum învaţă pentru Bac mai mult de gura părinţilor sau pentru a intra la o facultate bună. Dar, după cum se pare, facultăţile încep încet, încet, să reducă din importanţa Bac-ului pentru admitere, deoarece degeaba cineva are Bac-ul luat, dacă nu are măcar baza pentru liceu sau pentru ceea ce vrea să facă.

În mare parte dvs. sunteţi direct responsabili pentru ceea ce se petrece acum, şi de ani buni, în învăţământ. Voi vă gândiţi că cei care nu iau Bac-ul sunt nişte proşti, inculţi sau altele. Vă garantez eu că mulţi din cei care nu au luat Bac-ul au ajuns sau vor ajunge să facă bani buni, legal, fără Bac. De ce ? Pentru că le merge mintea şi ştiu să se descurce în viaţă. Bac-ul nu garantează deloc faptul că un om se poate descurca sau nu în viaţă. Nu zic că nu e bun Bac-ul, ci că în liceu şi şcoli nu se învaţă ceea ce trebuie, iar elevii sunt descurajaţi.

De multe ori nu liceul sau şcoala ne învaţă lucrurile esenţiale pentru o meserie decentă, ci facultăţile sau alte unităţi de învăţământ. Facultăţile îşi aleg acum în mare parte absolvenţii cu potenţial şi care chiar doresc să facă ceva, deşi în liceu nu au învăţat mai nimic din ce le-ar trebui pentru respectiva meserie.

Plus că voi aveţi o minte mai slabă, din punct de vedere al gândirii, decât a unui copil de clasa a 8-a. Cum să schimbaţi mereu Bac-ul, aproape de la an la an ? Mai ales că de multe ori schimbarea e în rău. Voi mai tare ne bulversaţi ! Voi mai tare ne zăpăciţi şi totodată ne descurajaţi ! Dacă stai să o tratezi logic, găseşti multe motive pentru care un tânăr abandonează calea şcolii pentru alta. Banii buni se pot face şi fără Bac sau şcoală, legal. Ai nevoie de minte, de curaj, şi de cunoştiinţele de bază, restul rezultând din experienţă. Ştiu şi am prieteni care au renunţat cu totul la şcoală, sau la Învăţământul din România, şi tot o duc bine, banii fiind făcuţi legal, în mare parte.

Oricum, multe ar fi de spus şi de criticat aici, dar degeaba. Ştiu că poate nu am punctat alte lucruri mai importante legate de ce se întâmplă cu Învăţământul de la noi şi că, poate, pe ici pe colo am exagerat. Dar, nu sunt deloc singurul tânăr care gândeşte aşa şi care vă critică. Suntem mulţi şi vom fi din ce în ce mai mulţi, până când ne veţi asculta sau până când ne vom sătura de batjocura voastră asupra noastră, şi vom pleca. Ia spuneţi-ne nouă, câţi tineri pleacă din ţară ? Câte genii au plecat ? Câţi absolvenţi cu note mari au plecat şi pleacă ? De ce nu vă puneţi penibila întrebare “Bă, DE CE PLEACĂ ĂŞTIA ?!” ? Sau dacă v-aţi întrebat, DE CE NU FACEŢI NIMIC ?! Ca să arucaţi cu cuvinte jignitoare în noi că suntem niişte proşti şi analfabeţi, sau trădători că plecam ? Nu, nu plecăm, nu suntem proşti. Doar nu punem botul la batjocura voastră !

Dragi frecători de mentă din Ministerul Învăţământului, din ce în ce mai mulţi elevi se vor revolta împotriva batjocorii voastre şi a nepăsării. Din ce în ce mai mulţi vor pleca sau vor încerca să ocolească sistemul, care e infect şi plin de “bug-uri”.

Îmi cer scuze dacă apar greşeli de exprimare sau gramaticale în text, dar sunt multe de spus, aşa că e posibil să mă gândesc la ceva şi să tastez de fapt altceva, sau, din greşeală să introduc sau nu o anumită literă.

Aşa că, acesta fiind primul “mesaj” căre Ministerul Învăţământului, închei aici. Promit însă să cercetez mult mai bine şi să mă documentez în privinţa sistemului nostru şi cel extern, pentru a vă prezenta realitatea şi erorile sistemului nostru.

Ce vă rog este să susţineţi orice tânăr care se revoltă împotriva Învăţământului românesc, nu neapărat pe mine, dacă sunteţi de acord cu el. Dacă vreţi să se schimbe şi la noi sistemul în bine, trebuie să fim în număr cât mai mare ca să fiţi ascultaţi. Gândiţi-vă că înălţimile lor nu dau importanţă unor derbedei ca noi, unor analfabeţi, proşti, inculţi, drogaţi, ca noi. Aşa că trebuie să le dovedim că de fapt ei sunt cei proşti şi analfabeţi (sunt n cazuri în care miniştri şi oameni mari din stat se exprimau într-un mod inferior claselor primare).

Mesaj către Învăţământ, 10.0 out of 10 based on 6 ratings


Trimite prin Yahoo Messenger!


5 comentarii

 1. Biscu la 07-07-2012 ora 15:20

  :| Felicitări pentru subiectul abordat!!!!

  Dacă schimbă BAC-ul şi pentru anul 2013, e clar :| . Au dat chestionarele alea doar aşa să aibă o acoperire în caz că se gândesc să îl schimbe şi apoi să dea vina tot pe noi, elevii, că aşa am vrut!

  Într-adevăr, comentarii pe acest subiect se pot face la infinit, dar din păcate nu se va schimba nimic, iar dacă, printr-o minune, se va schimba e posibil sa fie mai rău decât în prezent!

  Oare dacă noi, elevii, am încerca să promovăm subiectul ăsta, am reuşi măcar să ne facem auziţi şi înţeleşi sau ne-ar da cu picioru’ făcându-ne nebuni şi proşti? :| Totuşi e o vorbă:”Proşti, da’ mulţi!”… Din fericire, mulţi dintre noi sunt deştepţi şi n-au condiţii în timp ce ei ne consideră o gloată de proşti, fraieri care nu se prind de toate idioţeniile făcute de EI, cei din parlament, care de multe ori vorbesc şi nu au habar ce spun!

  Noi îi depăşim numeric! Ar trebui să ne asculte~Unde e democraţia?

  Mă rog :) … poate va fi mai bine în viitor, ramânem cu speranţa zilei de mâine în loc să ramânem cu certitudinea ei!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: +3 (from 3 votes)
  Mergi sus
 2. Magic Me la 07-07-2012 ora 22:04

  Din nou un articol scris de tine, care, pe cat de “lung” e… pe atat de interesant si de bine punctat… Tu esti ceva gen: vocea interioara a celor de varsta noastra.
  Felicitari!
  Cu cat avansam in citire cu atat parca imi citeam gandurile.
  Good luck! :)

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: +5 (from 5 votes)
  Mergi sus
 3. Alexandra la 09-07-2012 ora 18:21

  Extraordinar ! Chiar fara cuvinte !

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: +2 (from 2 votes)
  Mergi sus
 4. Dany DeeJaay la 10-07-2012 ora 02:36

  Am integrat din nou sistemul de comentarii direct prin Facebook ! Sper ca tura asta să prindă ! :D

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: +2 (from 2 votes)
  Mergi sus
 5. Metece la 10-07-2012 ora 18:38

  Sistemul nostru de Invatamant are multe hibe , intr-adevar , dar ceea ce se intampla de cativa ani la BAC e normal. Nu stiu daca va dati seama de ce sunt preferati o parte din romani la marile institute de cercetare din intreaga lume. Datorita acestei bombardari cu informatii vei fi obisnuit, sau mai bine zis antrenat, sa ai calitati si pregatire in mai multe domenii.

  Si noi , cand am dat BAC-ul, aveam la fel de multa materie in plus de invatat. Nu va mai plangeti atat. Cei care trebuie si merita sa ajunga in facultati sau in afara vor ajunge, iar cei care au pierdut vremea in timpul liceului vor ajunge exact acolo unde trebuie adica la post-liceale, sau la munca fizica. Simple as that ! Nu e importanta nota pe care o iei , ceea ce s-a intamplat pana acum a fost tragic. Ca deabea acum s-a aratat adevarata voastra valoare. Nu trebuie generalizat acest studiu , dar marea majoritate a liceenilor din ziua de astazi nu au ce cauta cu diploma de BAC in mana. Nu au ce cauta in facultati !

  Faptul ca nu suntem stimulati dupa ce terminam o facultate , un master sau un doctorat de aproape nimic , si ca multe le facem degeaba , asta e cu totul alta poveste. Aici nu mai e de vina invatamantul , e de vina incapacitatea unei serii de guverne de a face imbunatatiri in alte domenii.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 2 votes)
  Mergi sus

Welcome DanyDeeJaay

Autentificare

Ți-ai uitat parola?

Înregistrare pe site7 − doi =


Join

Join us as we spread the word.